Tag ordet i din magt

5 grunde til, at ‘Kony 2012’ fejlede
april 14, 2013

Tag ordet i din magt

Det siges, at et billede siger mere end tusind ord. At det skrevne ord er dødt. Men passer det nu også? Som sprognørd er jeg naturligvis fortaler for, at ord kan gøre en markant forskel – såfremt man vælger de rette. Netop derfor holder jeg meget af videohistorien nedenfor. Den eksemplificerer nemlig præcist hvor vigtige de rette sprogfortællinger kan være – og hvordan vi med simple ordkrøller kan formidle og styrke vores budskaber.

Ordets Magt

Videoen her har efterhånden et par år på bagen, men det gør den ikke mindre interessant. En blind mand sidder på en kantsten med et håndskrevet skilt og tigger. Folk går forbi uden at bemærke ham og ingen giver ham penge. Men så kommer en kvinde forbi, sætter sig på hug og kigger på skiltet. Hun griber en tusch og ændrer teksten på mandens skilt. Pludselig stopper folk op og donerer deres penge til den blinde mand. Senere kommer kvinden forbi igen. Den blinde mand spørger hende, hvad hun har skrevet på skiltet, siden folk begyndte at lægge mærke til ham. Hun svarer: “Det er ikke, hvad du siger, det er måden, du vælger at sige det på”.

Se, hvad kvinden skrev på skiltet og hvor stor en forskel de rette ord kan gøre…

Så tag ordet i din magt!

Netop denne tankegang vil jeg, som kommunikatør, gerne slå et slag for. Vores kommunikationsplatforme bliver mere og mere varierede – og derfor bliver vi ligeledes udfordret mere og mere på vores sprog. Når Twitter kun tillader 140 anslag, sætter det høje krav til vores sprogkreativitet. Når Facebook er spækket med ligegyldige opdateringer om caffé latte og vrimler med reklamer om hudrensningsprodukter, kan du godt finde den indre sproggøgler frem, hvis du vil trænge igennem spam-junglen.

Dermed sagt, det skrevne ord er ikke dødt – det er i højeste grad i live – og det er som med Darwins evolutionsteori kun den stærkeste ordjonglør, som overlever i den ellers fascinerende kommunikationsbranche. Så grib den virtuelle pen og gør ordkreativitet til din nye bedste ven…