Danmarks mest berømte svane

Dagens kiks: Sne(u)vær(digt)
februar 8, 2017
Skik følge eller land fly
august 2, 2017

Danmarks mest berømte svane

Jeg plejer at at være nogenlunde opdateret på nyhedsstrømmen; mit politiske fix ved at gennemscrolle Twitter, mit sladderfix ved at følge People Magazine på Facebook og på Instagram får jeg nys på de nyeste fristelser på shoppingfronten. Men jeg havde overset noget; Danmarks mest berømte svane… eller måske er jeg den eneste, som ikke havde hørt om den?

Historien starter et helt andet sted end på de sociale medier; men i på sydsiden af Sortedam Søen en fredag i solen. Sommeren har ramt Danmark. Og det skal selvfølgelig nydes med palæo og hvidvin i græsset – for ja, jeg er jo kernemålgruppen for palæo (?!).

Min veninde bemærker, at flere stopper nede ved søens kant og betragter en svane. Flere tager billeder (dog ingen selfies) og bevæger sig videre på deres færd. Vi diskuterer, om Svanemor allerede har unger i reden – og hvis ja, hvorfor den så ikke var mere aggressiv? Efter lidt spekulation går vi derned for at se, hvad pokker balladen er til for.

Svanen har en bandana på. Eller. Det har den så ikke rigtigt. Det er et stykke grønt plastic. Angivet indpakningen fra en six-pack med dåseøl. Og plastikken har sat sig under halsen på en charmeklud – det sidder ind i fjerene og ser ud til, at det har siddet der i et godt stykke tid.

Vi undrer os; hvorfor har ingen kontaktet Dyrenes Beskyttelse? Fandtes der ingen dyrevenner den aften ved søerne? Og vi beslutter os for, at vi ‘da er sådan nogle typer, der gør noget ved det, altså!’ Vi overvejer, om vi skal tweete Dyrenes Beskyttelse – men hvem sidder ved Tweetdeck fredag på årets første sommeraften? Vi ender med at ringe til dem.

Jan tager telefonen. Og efter en kort forklaring udbryder han: “Nåååå affaldssvanen?! Det er jo Danmarks mest berømte svane! Den har da været i Lorry og alt muligt”. Nu er min viden om kendte mennesker ikke ligefrem dækket ind under Lorrys nyhedsdækning, så jeg kunne pænt proklamere, at det var ikke lige faldet ind på min radar.

Det viser sig, at affaldssvanen og dens mage har bygget en rede på en bunke affald. Og uanset hvor fornuftigt myndighederne har forsøgt at nærme sig dem og hjælpe dem på vej – så har de bidt af dem og myndigheder har måttet opgive at assistere dem, men de har stadig et vågent øje på dem.

Affaldssvanen er vel dyreverdens svar på Alternativet. Elsker genbrug og er ikke lydhør over fornuftige tiltag, der gør hverdagen bedre.

Men politisk onkeljoke til side, så skal du bare nyde solen ved søerne og ikke bekymre dig om at være dyrenes ven. Svanen er møgberømt – du vidste det bare ikke…